ДИАБЕТ И ТИАНДЕ. СЪВЕТИ ОТ ЛЕКАР.

диабет

Диабет и ТианДе. Съвети от лекар.

Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. От кръвта тя може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин.

Инсулинът е хормон, който се произвежда в т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да намалява повишената след прием на храна кръвна захар, като й помага да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.

При диабетиците има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.

Основни типове – тип 1 и тип 2

Срещат се два основни типа захарен диабет, като всеки има своите особености.

При млади хора и при деца, които са предразположени или са с променена имунна система, се образуват вещества (антитела), които унищожават бета-клетките на панкреаса, в резултат на което настъпва пълна липса на инсулин. Глюкозата от кръвта не може да влезе в клетките и се натрупва в организма. Кръвната захар (глюкозата) остава висока както на гладно, така и след нахранване. В този случай инжектирането на инсулин е абсолютно неиобходимо. Този тип диабет е известен като инсулинозависим или тип 1 захарен диабет.

При по-възрастните, обикновено над 40 години, причината за заболяването е друга. Бета-клетките на панкреаса не са атакувани и унищожавани и инсулин се произвежда. Проблемът е в това, че действието му е затруднено и той не може да отключи вратата на клетката, за да проникне глюкозата в нея. Ето защо и тук неизползваната глюкоза остава в кръвта и кръвната захар се повишава. Натрупването на значителни количества подкожни тлъстини особено затруднява действието на инсулина. Установено е, че колкото по-голямо е наднорменото тегло на човек, толкова по-слабо е действието на инсулина върху клетките, съответно и усвояването на глюкозата от тях. Този тип диабет е известен като неинсулинозависим или тип 2 захарен диабет. Той се среща най-вече при възрастните хора, но напоследък се установява и при млади хора, дори деца.

Симптоми

 • Повишена жажда
 • Често уриниране, включително и нощем
 • Сухота в устата
 • Редукция на теглото
 • Отпадналост, лесна уморяемост
 • Сърбежи по тялото, особено в областта на гениталиите
 • Трудно заздравяващи рани по тялото

Рискови фактори

 • Наднормено телесно тегло и затлъстяване
 • Наличие на първостепенни или други родственици със захарен диабет
 • Високо кръвно налягане
 • Повишени нива на мазнините в кръвта – холестерол, триглицериди
 • Раждане на плод с тегло над 4 кг
 • Установен по време на бременност захарен диабет
 • Установявана по-рано повишена кръвна захар
 • Установено сърдечно-съдово заболяване

В редица случаи може да няма никакви оплаквания от страна на пациентите и повишена кръвна захар да се установи при провеждане на изследвания по друг повод.

Важно! Ако имате някои от горепосочените признаци, незабавно потърсете съвет от лекар.

Изследване

За да сте сигурни, че имате диабет, се нуждаете точно от две изследвания.

Изследване на кръвната захар (глюкозата). Изследването се извършва с взимане на венозна или капилярна кръв.

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца.

КАКВО ВОДИ ДО ДИАБЕТ ТИП 2?

Той е най-разпространеният вид и за неговото развитие има няколко възможни причини.

Наднормено тегло и липса на физическа активност

По-вероятно е да развиете тип 2, ако не сте физически активни и имате наднормено тегло или затлъстявате. Излишното тегло понякога причинява инсулинова резистентност и затлъстяването е често срещано при хора с диабет тип 2. Местоположението на телесните мазнини също има значение. Допълнителните мазнини около корема са рисков фактор.

Инсулинова резистентност

Тип 2 обикновено започва с инсулинова резистентност. Това е състояние, при което мускулите, черният дроб и мастните клетки не използват добре инсулина. В резултат на това тялото се нуждае от повече инсулин, за да помогне на глюкозата да премине в клетките.

Искаме да ви подчертаем, че инсулинова резистентност не води до образуване на излишно тегло. Но наднорменото тегло, може да доведе. Това може да го проверите и без изследване, а с помощта на сантиметъра на ТианДе, където ще видите дали вашата талия е в зелената зона или не.

сантиметър

Фамилна обремененост

Както при тип 1, някои гени могат да увеличат вероятността за развитие на заболяването. Смята се, че индианци и латиноамериканци са най-засегнатите раси. Гените могат да увеличат и склонността на човек към трупане на наднормено тегло или затлъстяване, което вече казахме, че също е основен фактор.

Захарният диабет вреди на съдовете в организма:

зрението. Съветваме ви, ако рязко се е влошило зрението ви, направете си изследване за диабет.

бъбреците. Хроничната бъбречна нефропатия е едно от най-разпространените, но не задължителни съдови усложнения на диабета. .

нервната система. Диабетно стъпало –  при неправилно лекуван диабет може да се стигне до невропатия или увреждане на нервите в стъпалата. Невропатията е загуба на усещане за топло, студено и болка.

съдови усложнения – хроничното нарушаване на обмяната, когато се развива захарна болест, води до повишен риск от изменения в кръвоносните съдове. Това може да доведе до различни съдови усложнения, при които да се повиши рискът от инсулт, инфаркт и високо кръвно налягане.

таурин

СЪВЕТИ

Диабетът е заболяване, което се нуждае от профилактика и лечение.

За жалост, все повече децата страдат от диабет. За да предпазите вашите, те се нуждаят от правилен режим на хранене. Като начало, избягвайте храните от вериги за бързо хранене, колата, кифличките, както консумацията на много сладки продукти. Децата с наднормено тегло и с ниска двигателна активност са склонни към диабет.

Жените с наднормено тегло или затлъстяване може вече да имат инсулинова резистентност, когато забременеят. Наддаването на твърде много тегло по време на бременността също може да бъде фактор, така че това трябва да се следи и да се вземат навременни мерки.

За този проблем ТианДе ви предлага да се обърнете и към програмата „ВЪГЛЕХИДРАТНА ОБМЯНА”. Важно е и да се балансира приемът на въглехидрати и физическата активност. Хората, страдащи от диабет, имат нарушена обмяна на въглехидратите, което налага внимателен подбор на храните. Специалистите препоръчват консумация на сложни, бавноусвоими въглехидрати. Такива се съдържат в бобовите храни, пълнозърнестите продукти, плодове и др.

КАК МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ДИАБЕТА?

 1. Правилно хранене
 2. Физическа активност
 3. Дневен режим
 4. Компенсация на дефицита
 5. Лекарствени продукти

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Храната играе важна роля за здравето на организма. За съжаление, малко хора имат култура на хранене. Нашият съвет е да имате три основни и две леки закуски на ден. Но преди да започнете с режима на хранене, трябва да сте запознати с „азбуката”. Да знаете кое е протеини, прости въглехидрати, сложни въглехидрати, мазнини и т.н.

В началото може да започнете с 2 500 kcal на ден и лека полека да ги намалите с 10%, докато стигнете до 1 300 kcal. Препоръчително е да се приемат и добавки, които включват:

 • алфа-липоева киселина
 • хром
 • магнезий
 • витамин D
 • цинк
 • някои витамини от B-група и други

ПЕКТИНОВИ КИСЕЛИ

За леката закуска ви препоръчваме киселите на ТианДе. Те не съдържат захар! Благодарение на тях организмът ви ще се чувства добре и ще получава необходимите елементи.

 • Подобрява храносмилането.
 • Бори се с чревната дисбактериоза.
 • Не предизвиква дискомфорт и тежест в стомаха и помага да се избегне преяждане.
 • Отличен източник на енергия. Чувствате се бодри през целия ден.
 • Помага на организма да се изчисти от излишните течности.

ПРОТЕИНОВ КОКТЕЙЛ С ТИКВА И ЛЕНЕНО СЕМЕ

Идеален е за лека закуска, също така правилна и качествена.

Това е иновативен нискокалоричен продукт, базиран на висококачествен суроватъчен протеин в комбинация с растителни протеини (от коноп, тиква и лен) за подпомагане на тялото по време на спорт, диети и поддържане на нормално тегло. Активните компоненти на коктейла:

 • Осигуряват на тялото необходимите протеини;
 • Намаляват желанието за сладки и мазни храни;
 • Насърчават изгарянето на мазнини;
 • Увеличават издръжливостта;
 • Намаляват нивата на кръвната захар;
 • Подобряват качеството на кожата и косата.

протеинов коктейл

ФИТОЧАЙ

Към режима на хранене задължително трябва да добавите чай, който съдържа чаени растения, тоест той да е подходящ за всекидневна консумация. От асортимента на ТианДе ви предлагаме „Алтайски иван-чай”, „Тибетски сбор” и „Манастирски сбор”.

фиточай

ПЛОДОВ ЧАЙ NONI

Плодовият чай „Нони” задължително трябва да бъде част от вашия ден. Първо, това е на 100% натурален продукт, който помага за много заболявания, включително захарен диабет, при стрес, високо кръвно, на съдовете, при женски проблеми и много други.

Истински бум предизвика през 1999 г. издадената книга на д-р Нийл Соломон, която цитира резултатите от множество изследвания на суперплода от различни специалисти. Тук лекарят е събрал потребителски отзиви, интересни факти, статистически данни и е представил безпристрастния си поглед върху темата, която разкри.

нони

„Събирайки документи, постоянно си задавах въпроса: „Как е възможно Нони да помогне на толкова много хора с толкова различни здравословни проблеми? Каква е неговата тайна?” Стигнах до извода, че това всъщност не помага на всички и не на всеки здравословен проблем. Въпреки това, средно 78 процента или повече от 10 000 души, използвали Нони в нашето проучване, съобщават, че това им е помогнало под някаква форма… “ Д-р. Нийл Соломон.

Има една основна грешка, която правят повечето клиенти. Изпиват една опаковка от чая и се отказват, защото не виждат ефект. Но те трябва да знаят, че това е продукт, който действа с натрупване. В книгата хората с положителни резултати са споделили, че са пили плода нони най-малко шест месеца.

ПЛОДОВ ЧАЙ „SLIM TEA“

За тези, които трудно се отказват от сладкото, предлагаме нашия плодов чай Slim Tea. Освен, че ще ви помогне с това, той ще ви помогне и да намалите килограмите.

Плодовият чай помага за лесното спазване на диета, ако има такава, без да вреди на здравето. Не отнема витамините и минералите от организма, а напротив обогатява ги. Също така има приятен плодов вкус.

СЪНЯТ И СПОКОЙСТВИЕТО

Качественият сън е важен за здравето на целия организъм. Заради това ви препоръчваме прекрасната напитка „Фитонощ”, която ще ви помогне лесно да заспите, а на сутринта да се чувствате бодри и готови за новия ден.

Както недоспиването, така и стресът влияе негативно на вашето здраве. Фиточаят с горска върбовка и маточина действа успокояващо и помага със съня. По принцип е чай за мъже, но е подходящ и за жени.

За да се справите със стреса и с натоваренето ежедневие помага и обогатеният гел с аргинин и глицин.

аргинин и глицин

Обогатеният гел с аргинин и глицин е създаден специално за тези, които искат да направят много и да реализират всичко планирано. Гелът съдържа най-важните за организма вещества – аминокиселини L-аргинин и глицин, действието на които се усилва от витамин В5. Работейки в комплекс, активните компоненти на гела:

 • Допринасят за поддържането на енергийния потенциал.
 • Имат положителен ефект върху имунитета.
 • Подобряват настроението.
 • Позволяват ви да се справите със стреса, причинен от ежедневната преумора и непрекъснатия поток от информация.

Към тези продукти може да включите и детоксикационните пластири, с чиято помощ ще премахнете токсичното натоварване.

пластири

ФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС „ГЕРОПРОЛИН”

При проблеми със съдовете ще ви помогне добавката „Геропролин”. Това е антиоксидантен комплекс с витамин К2, който помага:

 • При профилактика за предотвратяване на преждевременни изменения в организма, свързани с възрастта, и удължаване на младостта.
 • За поддържане на еластичността на артериите и съдовете (включително в зрителните органи).
 • За повишаване на устойчивостта на стрес.
 • За защита от токсичното въздействие на свободните радикали.
 • За намаляване на риска от развитие на типични за възрастните хора заболявания.

ФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС „ГРОЗДОВИ СЕМКИ”

Мултифункционалният комплекс на базата на екстракт от гроздови семки ще ви помогне да се справите с ежедневния стрес и всяка атака на свободните радикали. Съдържа източниците на най-мощните антиоксиданти: екстракти от гроздови семки и зелен чай. Тези компоненти „обличат” всяка клетка на тялото в надеждна „бронежилетка”!

ФУНКЦИОНАЛЕН КОМПЛЕКС „ЗЛАТЕН АМАРАНТ”

При всеки проблем, който засега кожата и лигавицата, трябва да се назначи продукт със съдържание на амарант. Не само заради съдържанието на витамин Е, но и заради сквалена, който допълнилно работи с витамиина.

В него има голямо количество витамини, микроелементи и други полезни вещества, които влияят както на кожата, така и помагат за предотвратяване на различни здравословни проблеми. При редовна консумация може да:

 • Намалите риска от очни заболявания.
 • Ускорите възстановяването от вирусни и бактериални респираторни инфекции.
 • Сведете до минимум последиците от стреса.
 • Подобрите функциите на мозъка.
 • Подобрите състоянието на кожата. Справя се с псориазис, екзема, лишеи, дерматити. Кара кожата да засияе отвътре, повишава нейната еластичност и мекота.

амарант

КРЕМ „БИЛКИ ОТ ЛИВАДАТА”

Видимо сухата, причиняваща сърбеж и опъната кожа може да бъде предупредителен знак за наличието на диабет. До 40% от засегнатите от болестта страдат от подобни проблеми. Те се дължат на нарушено подаване на хранителни вещества към кожата.

Тогава тя се нуждае от силно овлажняващ крем със съдържание на урея. Сред нашия асортимент ще откриете крем „Билки от ливадата”, който осигурява дълготрайно овлажняване и спомага за образуването на „предпазна водна възглавница” върху повърхността на кожата.

билки от ливадата

ПАСТА ЗА ЗЪБИ „ЗЕЛЕН ЧАЙ И ЖЕНШЕН САНЧИ”

Кървенето на венците също може да бъде признак за диабет, както споменахме и сухотата в устната кухина. С този проблем ще ви помогне да се справите пастата със зелен чай и женшен санчи. Тя съдържа четири овлажняващи компонента. Съдържа и много силни натурални антибактериални компоненти, които не позволяват на бактериите да се размножават и не вредят на микрофлората.

паста за зъби

Продуктите, които изредихме, са подходящи както за профилактика, така и при съществуващо заболяване. Със сигурност лечението трябва да бъде наблюдавано от специалист. Той ще ви назначи нужните лекарства, но задължително включете добавка със съдържание на таурин и чая нони.

таурин

Вход РЕФЕРАЛ ВХОДОТЛИНК