ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА – СЪВЕТИ ОТ ЛЕКАР.

щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза – съвети от лекар.

Ако не може да забременете, значи имате проблеми с хормоните, ако трупате излишни килограми вината е в хормоните, ако не може да отслабнете – хормони. Като цяло хормоните отговарят за много функции в организма.

СИСТЕМИ В ОРГАНИЗМА

Има три основни системи, които стартират всяка една ответна реакция на нашия организъм. Първата, най-бързата система, е нервната система. Каквото и да се случва с нас, нервната система отговаря на него буквално за секунди. След това е хормоналната или ендокринната система. На всяко действие на организма откликва тази система от два дни до седмица. Към нея приспадаме и щитовидната жлеза. Третата система, която отговаря за нашите чувства, дали сме болни или не, каква е реакцията на органите, е имунната система. Която дава отговор от седмица до месец.

ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлезата е един от най-важните органи в ендокринната система на човека. Ролята й е ключова за основния метаболизъм, кислородната консумация, енергийния баланс, производството на топлина и други.

щитовидна жлеза

Влошеното състояние на жлезата може да доведе до промяна в обмяната на веществата, храносмилането, апетита, ĸожата, ĸосата и т.н.

Без да подозират много от хората имат нарушени фунĸции на щитовидната си жлеза. Статистиĸата поĸазва, че жените страдат доста по-често в сравнение с мъжете. Данните сочат, че при жените над 35 години шансовете щитовидната жлеза да развие заболяване са с 30% по-висоĸи.

Най-честите причини за заболяванията на щитовидната жлеза са:

 • генетично заложени особености и/или са следствие от автоимунитет;
 • стрес;
 • хранителни дефицити;
 • тоĸсини в оĸолната среда и други.

Правилното фунĸциониране на жлезата зависи и от съдържанието на йод в храните, ĸоито ĸонсумираме.

Едни от ранните симптоми, ĸоито сигнализират за проблеми с щитовидната жлеза, са постоянно чувство за умора, апатия и усещане за студ. Аĸо тези ранни сигнали бъдат подминати, по-ĸъсно е възможно ĸожата да се промени, да се появят проблеми с паметта, депресия и поĸачване на теглото. При няĸои жени менструалният циĸъл става нередовен.

щитовидна жлеза

Хормони на щитовидната жлеза

Под въздействието на TSH (тиреоидостимулиращ хормон, thyreotropin), отделян от хипофизата, щитовидната жлеза произвежда T4 (тироксин) и T3 (трийодтиронин).

Тиреоидните хормони имат значителен ефект върху човешкия организъм. Те са отговорни за аĸтивацията на липидната обмяна. Фунĸцията на хормоните е свързана още с регулиране на метаболизма, топлопродуĸцията и поддържането на ĸостите.

Проблемите с щитовидната жлеза се появяват тогава, ĸогато тя започне да произвежда преĸалено малĸо или твърде много хормони.

Изследването на щитовидните хормони дава представа дали жлезата работи нормално или има няĸаĸви отĸлонения. В случай на недостиг на хормони, те трябва да бъдат приемани допълнително – чрез леĸарства.

Има две състояния на щитовидната жлеза, с които човек трябва да е запознат:

Хипертиреоидизъм

Най-често срещаните признаци при повишена функция на жлезата са:

 • Отслабване на тегло при запазен и дори увеличен апетит;
 • Ускорен пулс и усещане за сърцебиене, увеличено кръвно налягане;
 • Мека, топла, влажна кожа със склонност към потене;
 • Треперене;
 • Безсъние, неспокойствие, емоционална напрегнатост, раздразнителност, плачливост;
 • Изпъкване на очните ябълки;
 • По-често ходене по голяма нужда или диария.

Хипотиреоидизъм

В контраст симптомите за понижена функция на щитовидната жлеза са различни:

 • Повишаване на телесното тегло, дори и при намален апетит, чувство за подуване;
 • Бавен пулс и понижено кръвно налягане;
 • Бледа, оточна, хладна кожа;
 • Потиснатост, сънливост, нарушение на паметта;
 • Запек;
 • Разреждане или опадане на космите във външната част на веждите;
 • Постоянно усещане за студ.

Ние няма да ви казваме как да лекувате щитовидната жлеза, а просто ще ви дадем няколко съвета. За лечение задължително трябва да се обърнете към специалист!

БРЕМЕННОСТ

Съвременната жена трябва да се подготви предварително за самата бременност. Първо е добре да си направи изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, поне 3-5 месеца по-рано. Всяка майка иска да има най-умното, най-красивото, най-здравото дете. Иска нейното дете да е перфектно във всичко. Това не се определя само по наследство, а и от нивото на хормоните на щитовидната жлеза, които пряко влияят на това. Тоест, ако имате проблем с тях, ще има време да възстановите нивата.

ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА И ТИАНДЕ

 1. Възпалението на щитовидната жлеза казва, че има някакво възпаление в организма. За да възстановите жлезата, трябва да се справите и със самото възпаление в организма.
 2. Също така ви съветваме да подредите приоритети си. Работата не е всичко! Не може на първо място да стои тя, а след това семейството, здравето, родителите. Трябва да се грижите за себе си, за здравето си, за да сте до семейството си и все пак да се справяте добре на работа.
 3. Не трябва да се стресирате излишно на работа или у дома. С тази цел компания ТианДе ви предлага и своята програма, разработена специално за борба със стреса.
 4. Високият холестерол също може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза. Тук ви съветваме да направите програмата „При повишен холестерол”.
 5. А за проблеми свързани с червата, ще ви помогне детоксикиращата програма.

НАПИТКА „ФИТОНОЩ”

За здравето на щитовидна жлеза е много важно и добрия сън. Нужно е да се наспивате, за което може да ви помогне напитката „Фитонощ”.

фитонощ

„Фитонощ“ е 100% натурална напитка с антистрес билки и дива роза, създадена в Алтай. Тя ще ви помогне да се отпуснете преди лягане, да облекчите напрежението, да сте напълно спокойни през нощта и да се събудите с отлично настроение.

Растителният комплекс в състава на напитката допринася за стабилизирането на нервната система, възстановяването на биоритмите и добрата почивка. Формулата на продукта е обогатена с глицин – „антистресова“ аминокиселина, витамини и пектин.

КАКВО ОЩЕ „ОБИЧА” ЩИТОВДИНАТА ЖЛЕЗА?

На първо място това е йод! Първо, може да си го набавите от йодирана сол и от морски продукти. Това би трябвало да е достатъчно, за да попълните неговия дефицит. Но ако не обичате морски дарове, се нуждаете от биологично активна добавка. Върху етикета на всяка добавка е описано какво количество йод съдържа една таблетка и каква доза трябва да се приема дневно.

ФИТОЧАЙ „АЛТАЙСКИ ИВАН-ЧАЙ”

Освен от йод, щитовидната жлеза се нуждае и от желязо. Например, може да се чувствате добре, динамични, спокойни, но имате косопад. Ако си направите изследване ще откриете че нивото на феретина е ниско. Което означава, че се нуждаете от желязо. А за това ще ви помогне фиточаят „Алтайски Иван-чай”.

иван-чай

Той съдържа 70 полезни микроелемента, което на практика е 2/3 от Менделеевата таблица. И, разбира се, желязо.

ПЛОДОВ ЧАЙ NONI

В този чай също ще откриете желязо. Плодовият чай Noni е имуномодулатор, адаптоген, тоник, антидепресант.

 • Забавя стареенето на организма.
 • Притежава общоукрепващо, противовъзпалително, обезболяващо, антибактериално и противотуморно действие.
 • Повишава усвояването на протеините и участва в строителството на вътреклетъчните белтъци.
 • Усилва регенериращите сили на организма и подобрява кръвообръщението.
 • Нормализира функциите на ендокринната система и заздравява кръвоносната система.

Нони

Още един интересен продукт е чаят „Фитойод от тайгата“, който съдържа витамини, макро- и микроелементи, осигуряващи необходимото количество хормони на щитовдината жлеза.

БИОЛОГИЧНО АКТИВНА ДОБАВКА „ПЯОЛЯН”

Щитовидната жлеза се нуждае от селен и цинк. Тези две важни съставки ще откриете в добавката „Пяолян”. Профилактичната дневна доза на селен и цинк се съдържа в една капсула. Тоест, една таблетка ви е достатъчна, за да „храните” щитовидната жлеза.

Добавката помага за укрепване на косата, подобрява състоянието на кожата, има антиоксидантно действие, подобрява състоянието на ноктите, засилва и укрепва защитните сили на организма.

Други антиоксидантни добавка, които ще ви помогнат, са функционалните комплекси „Гроздови семки”, Vital Fucoidan и „Геропролин”.

Освен всичко изброено до тук, тя се нуждае и от витамин D. Самостоятелно не бива да си назначавате дневната доза на витамин D. Тук първо е необходимо да се направят изследвания, след което вашият лекар ще ви определи нужната дневна доза и след определено време отново ще назначи изследвания. Сред продуктите на ТианДе функционалните комплекси „Калцемарин” и „Цитрокалцевит” могат да запълнят дефицита на витамина.

ВРЕДНИ ХРАНИ ЗА ЩИТОВДИНАТА ЖЛЕЗА

Сред най-противопоказните за здравето на щитовидната жлеза са процесираните и т.нар. бързи храни. В състава им често присъстват изкуствени добавки, които влошават дейността на ендокринната система и водят до хормонален дисбаланс. Нивата на тиреоидния хормон, продуциран от щитовидната жлеза, не правят изключение.

Негативният ефект на снаксове, чипсове, сладкиши, бургери и други храни от този тип върху щитовидната жлеза е доказан. Те трябва да се избягват не само от хора с хипо- или хипертиреоидизъм, но и от тези, които се ориентират към щадящ работата на жлезата режим.

Като силно повлияващи на щитовидната жлеза се посочват и храните, богати на глутен. Те трябва да се консумират с повишено внимание от хора с установени проблеми с жлезата.

При проблеми с щитовидната жлеза трябва да се намали захарта, сладките продукти и по-внимателно да се консумират млечни продукти.

Вход РЕФЕРАЛ ВХОДОТЛИНК